Събития

Кой се изнерви от ДПС?

На 2 юни 2021 година Иво Прокопиев с удоволствие сърфираше из мрежата, наслаждавайки се на новината, че санкциите по закона „Магнитски” са се стоварили върху големия му враг – Делян Пеевски. На 2 юни 2022 обаче вместо да брои дивидентите от това, Прокопиев бе принуден да преглътне 4 горчиви хапа:

  • ВАС обяви за нищожни решенията на кабинета по закона „Магнитски“, а авторът на черните правителствени списъци по него Иван Демерджиев призна, че изготвянето им е било грешка.
  • Делото „Рико” срещу Пеевски в САЩ бе прекратено поради липса на каквито и да било факти.
  • Парламентът отмени „златните паспорти”, приемайки закон, внесен от Пеевски и негови колеги от ДПС. И пак по инициатива на Движението предстои да разглежда отмяната и на „златните визи”.
  • Т.нар. български вариант „Магнитски” се провали с гръм и трясък, наречен от всички партии и юристи „фашистки”.

За капак точно на таза дата Прокопиев бе принуден да гледа и отразява чрез медиите си триумфа на Илхан Кючюк и Мустафа Карадайъ на най-висшия форум на европейските либерали – конгреса им в Дъблин.

Нормално е да се изнерви човек.

Пети ден медийната машина на Прокопиев търкаля една теза: ДПС е притеснено. И я сглобява в пъзел от свои тълкувания на фактите. „Продължаваме промяната” щяла да измести ДПС в европейското либерално семейство, защото Кирил Петков бил най-добрият приятел на Макрон. ДПС можело изобщо да отпадне от АЛДЕ, защото алиансът щял да става партия, вдъхновена от Макрон и ремонтирана по закона „Магнитски” от Петков. Даже имало слухове за нови санкции по закона „Магнитски”.

Шамарът за групата обаче дойде от Земята на келтите. С огромно мнозинство европейските либерали преизбраха Илхан Кючюк за шеф на АЛДЕ на висшия форум в Ирландия, а цялата плеяда евролидери и комисари демонстрираха не само приятелските си чувства, но и респект към всичко, които прави ДПС. В следващите години целите на европейските либерали ще задава не Кирил Петков, а Илхан Кючюк. Той вече посочи три: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличена подкрепа за националните партии при следващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 г.

За ужас на Прокопиев в Дъблин бе не Кирил Петков, а председателят на ДПС - партията, на която премиерът само преди седмици се закани, че „ще я оправи“.

Водейки внушителна делегация, Мустафа Карадайъ разговаря на четири очи с председателя на групата "Обнови Европа" Стефан Сежурне, с премиерите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И темите бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, последствията от войната.

Всъщност, има поне 4 причини Иво Прокопиев да се нервира на ДПС:

1. Защото каза: Повече няма да мълчим

Повече няма да мълчим, отсече ДПС още преди президентската кампания миналата година. И започна не само да вади на светло всяка лобистка операция на умните и красивите. Но и да отговаря на всички клевети и опити за внушения. Така лъсна нишката „златни паспорти” между Кирил Петков и бившия шеф на Агенцията за инвестиции Стамен Янев и се сгромоляса мантрата на кръга „Капитал” за „руска връзка“ на Движението в Южен и Турски поток. ДПС поиска временна анкетна комисия да разследва всички газови трасета, а властта така се жегна, че точката все изпада от дневния ред на парламента.

2. Защото разкри кой ползва името на Държавния департамент на САЩ за саморазправа с опоненти

Минаха повече от 4 седмици, откакто ДПС разкри заплахата на Кирил Петков, изречена пред зам.-председателя  Станислав Анастасов.  Премиерът каза: „Аз ще ви оправя!” и използва името на Джеймс О`Браян, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ, който щял да прати новини до 3 седмици. Новина наистина дойде, но не отвъд океана за нови санкции, а от ВАС – за отмяна на българските, въведени в нарушение на европейското законодателство. Сега стои отворен въпросът набедените за опасни фирми и бизнесмени, чието име бе умишлено компрометирано, ще съдят ли държавата? В същото време ДПС попита с писмо и самия О`Браян дали знае и одобрява името му се използва за разправа с политическия опонент.

3. Защото ДПС говорят на езика на хората и бизнеса

Докато властта се е вторачила в собствените си разделителни линии - евро, бежанци и Северна Македония, дневният ред на ДПС е този на хората и бизнеса. Движението започна серия от срещи с работодателските организации и обеща подкрепа за различни сектора при актуализацията на бюджета. Забравихте селскостопанските производители, за тях не са предвидени антикризисни мерки, а страната е на прага на продоволствена криза, заяви Имрен Мехмедова в декларация от парламентарната трибуна.  И извади конкретни предложения в подкрепа на най-стратегическия сектор.

Мерките са закъснели, насочени към потреблението и ще стимулират инфлацията, предупреди Йордан Цонев. И постави на масата болезнен проблем – настоя за адекватно индексиране на строителните разходи. За по-високи заплати на държавните служители, призова д-р Хасан Адемов. Спешен ремонт на опасните пътища между селата, за които властта все не намира пари, поиска Байрам Байрам.

Най-силното действие на ДПС през последната седмица бе проектозаконът за изменение на НК, който затяга наказанията за домашно насилие и премахва изискването за три сигнала в полицията преди органите на реда да вземат мерки срещу насилника. Докато властта прави работни групи и срещи, а още една жена загуби живота си, ДПС предложи решение на проблем, който според статистиката засяга всяка четвърта жена у нас.

4. Защото ДПС показват дефектите на управлението и лобистките закони

Заплахата на Петков към ДПС дойде веднага щом движението поиска временна комисия в парламента да разследва строежите на газовите трасета.

Лобистките закони получават бърза писта. Спазвайте Конституцията! – разгневи се Мустафа Карадайъ по повод промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, когато преди броени дни управляващото мнозинство реши да гледа него, вместо предложения от ДПС законопроект, с който необоснованата и непредвидена печалба на ВЕИ и държавните предприятия за производство на ток се преразпределя в помощ на бизнеса, общините, училищата, детските градини и старческите домове, за да се справят в кризата.

Само заради г-н Табутов ли го правите, попита Рамадан Аталай. Владимир Табутов от "Продължаваме промяната" бе вносител на проекта. Защото той има фирма за строителство на фотоволтаици и му даваме само на него той да строи фотоволтаици?! - каза още Аталай.

Настанявайки бежанци в бази на НОИ Калина Константинова отнема на българите осигурителни права, предупреди Хасан Адемов. А Йордан Цонев изобличи защо се иска промяна при атестациите на университетски преподаватели. Така академичната общност става зависима от соросоидните организации, които притежават част от специализирани издания и бази данни, заяви Цонев и след това изказване, приемането на закона бе отложено

Дойдохте на власт с гръмката заявка за нулева толерантност към корупцията, подобно на героя на Джефри Арчър Игнейшъс Голямата метла – нигерийският финансов министър. Накрая той се оказва най-корумпиран, припомни в пленарната зала Станислав Анастасов. И обяви: „Дойде време да подкрепите гръмките си думи с действия!”.

Но действията се оказаха фашистки закон, с който държавата без съд и присъда ще прави черни списъци на хора и фирми, и ще плаща за доносите, по които ще се попълват наказателните листи. За разлика от „Продължаваме промяната”, ДПС внесе 3 проекта за борба с корупцията: отмяна на ин хаус процедурите, „златните паспорти” и „златните визи”.

Когато желанията рязко се разминат с реалността, идва нервността. И при Прокопиев, при прокситата му във властта.

Вместо ДПС да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия стар съпредседател. А седмица преди избора му председателят на групата „Обнови Европа“ дойде в София не по покана на премиера Кирил Петков, а за да участва в организирания Илхан Кючюк международен форум „Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска реформа“. А на срещата си с Мустафа Карадайъ му каза: „Бъдете горди с отговорността, която носите в Европа в тези трудни времена“.  

Вместо Делян Пеевски да се скрие след санкциите, той стои на първия ред в парламента и предлага закони срещу корупцията. А очакваният удар по него заради Магнитски вече рикошира върху враговете му.

Колелото на историята се завъртя и днес светът е друг.  В периода на дефицити, инфлация и война разделителните линии са различни. Западът не вярва на обещания и заклинания, а иска стабилни партньори, на които да разчита за геополитическа лоялност и за регионална стабилност и предвидимост. Така, както за българите промяната престана на бъде константа. Вместо цвета на партиите, гледат цените на стоките. И вярват само на онзи, които им помага в кризата. Влизането на бюджета в пленарната зала окончателно ще свали маските.

А Прокопиев? Той ще продължи да се жалва от свръхактивността на ДПС. Годините, в които Движението мълча, бяха златно време за него. Сега обаче и той изпита на гърба си вторият закон на физиката.

("Стандарт", 05.06.2022)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност