Събития

Мустафа Карадайъ към президента Радев: Очакваме от Президентската институция да чуем логиката за определяне на датата на изборите

„Очакваме от Президентската институция да чуем логиката за определяне на датата на изборите, което е конституционен ангажимент на Президента“, това заяви председателят на ДПС  Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента провеждането на избори, които да гарантират правото на глас и здравето на българските граждани. Срещата е част от поредицата срещи с парламентарно представените политическите партии. На нея присъстваха още Йордан Цонев зам.-председател на ДПС и на ПГ на ДПС и Хамид Хамид- зам-председател на ПГ на ДПС. 
 
„За първи път в условията на пандемия ще правим избори, за това предпоставят едно по-различно и много по-отговорно отношение към целия изборен процес от всички участници в изборите", заяви Мустафа Карадайъ.  
 
„Безспорно в технологично отношение има доста неща, които трябва да се направят за отговорността от различните органи на власт в държавата, за да се гарантира живота и здравето на хората, да се гарантира едни честни избори, в които хората да имат доверие, участниците в изборите да имат доверие, за да може резултатът от изборите да мобилизира общата енергия на всички хора за по-добри времена в страната", категоричен бе Карадайъ.
 
Той напомни, че от ДПС многократно са поставяли въпроса за спазването на Конституцията на България преди всичко. Извън пандемичната ситуация не намери решение в парламентарните сили да се гарантират конституционните права на българските граждани в страната и извън страната, подчерта лидерът на ДПС.
 
Относно машинното гласуване, трябва да изберем точния модел. Трябва да се концетрираме върху проблемите, които ги имаме от опита и практиката по време на предишни избори.
Проблемите са:
- големият брой на недействителни гласове,
- субективният подход при броенето на гласовете и
- огромният брой сгрешени и надраскани избирателни протоколи.
 Нашите призиви не бяха чути и управляващите наложиха един Изборен кодекс, който смесва машинното гласуване и това с хартиени бюлетини, което дава предпоставки за още по-голямо объркване на изборния процес. Това само допълнително ще доведе до ерозиране на вярата в честността на изборите. Това е въпрос на законодателната власт и ние сме готови, ако има дебат в парламента, да дадем своето мнение и предложения. Този модел на машинно гласуване не е най-добрият. Има много други по-добри модели на машинно гласуване", категоричен бе председателят на ДПС. 
 
"За финал искам да кажа, че ние имаме един партиен проблем при провеждането на избори в условията на пандемия. По време на предизборната кампания ние не използваме медиите. Нашата кампания не разчита на медии, тя се води очи в очи, лице в лице, от врата на врата и в условия на пандемия трябва да намерим подхода и начина за провеждане на предизборна кампания, защото не разчитаме на медии. Тук има над 20 медии и те могат да потвърдят, че ние не се възползваме от тях по време на кампания", подчерта Карадайъ.
 
По време на срещата Йордан Цонев припомни, че още от 2014 г. ДПС иска да бъде премахнат субективният фактор, чрез въвеждане на видеонаблюдение и и съставяне на граждански ЦИК.    
 
Хамид Хамид отбеляза, че не приема разделянето на българските граждани и определянето на различни права за това къде се намират. Ние ще предложим да внася предложения, за да може правата на българските граждани да бъдат гарантирани, увери Хамид.
 
 
 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност