Събития

Мустафа Карадайъ: Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни

Хиляди се събраха в центъра на Момчилград, за да присъстват на церемонията по откриването на първия в България паметник на най-великия щангист на всички времена Наим Сюлейманоглу. За церемонията, която е част от 10-та международна среща "Момчилград винаги в сърцето ми", в родопския град пристигнаха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Мерал Акшенер-председател на Партия на доброто, Република Турция, както и братът на тежкоатлета - Мухарем Сюлейманоглу. Домакин на събитието бе кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

„Наим носеше в сърцето си Момчилград. И аз съм щастлив, че откриваме паметника на нашия герой Наим Сюлейманоглу точно на тази традиционна среща под наслов „Момчилград винаги в сърцето ми“. Днес всички тук сме момчилградчани и винаги ще носим Наим в сърцата си. Защото той беше най-силният човек на планетата. Неговите постижения ни обединяват и вдъхновяват. Учат ни да бъдем най-силни в това, което можем най-добре. И да побеждаваме“, заяви пред хиляди в центъра на Момчилград председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Карадайъ отбеляза, че в спортната си кариера Наим Сюлейманоглу има 47 световни рекорда и спечелени 3 олимпийски, 7 световни и 6 европейски титли. Той е единственият щангист успял да вдигне тежест, надхвърляща три пъти собственото му тегло, каза лидерът на ДПС.

„Преживял разделението в родината ни в най-тежката му форма, асимилационната държавна политика в най-уродливата й форма, Наим наред със спортните си победи, ни остави уроци по човешко достойнство и мъжество. Наим ни научи как може една кауза да обединява и да прави хората по-силни“, подчерта Карадайъ.

„Завещаното от Наим никак не е малко. И ние ще продължим да се учим от неговите победи. И когато губим вяра в собствените си сили, да се сещаме за Наим. Когато губим връзката един с друг, да се сещаме за Наим“, каза в емоционалното си слово Мустафа Карадайъ.

Идейният проект за него е на момчилградския художник Камбер Камбер и на скулптора Шукрю Мустафа, който е родом от село Кос. Автори на паметника са Шюкрю Мустафа и колегата му Бехчед Данаджъ. Фигурата е от бронз и висока е 2,20 м. Постаментът е 4-метров и е облицован с мрамор от Измир. Паметникът е издигнат пред новопостроения спортен комплекс, носещ името на великия щангист.

На откриването на паметника на Наим Сюлейманоглу официални гости бяха Ахмед Ахмедов-зам.-председател на ДПС, Хасан Азис- зам.-председател на ДПС и кмет на Кърджали, Ердинч Хайрула-член на Централното оперативно бюро на ДПС, Халил Летифов-зам.-председател на ПГ на ДПС, народните представители Ерол Мехмед, Адлен Шевкед, Танер Али, Ихсан Хакъ, Бюрхан Абазов, Имрен Мехмедова, Хайри Садъков, Джейхан Ибрямов, Сергей Кичиков, Севим Али и Елхан Кълков, бившият евродепутат Неджми Али. Присъстваха и народните представители от Турция Илхан Айгюн, Еркан Айдън, Юксел Юзкан, Ахмед Ерозан, Исмаил Татлъоглу, Шенол Сунаб, Бедри Яшар, Абдулах Наадини. В Момчилград бяха генералният гонсул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, Неделчо Колев, президент на Българската федерация по вдигане на тежести, Тамер Ташпънар-председател на Турската федерация по вдигане на тежести. В церемонията участваха кметове на общини от областите Кърджали, Смолян, Хасково и председатели на общински съвети. Имаше делегации от общини в Турция, водени от Реджеб Гюркан-кмет на Едирне, Мерт Уйгун-кмет на Байрамич, Мустафа Каялар-кмет на Мендерес, Мехмед Угур Сертаслан-кмет на Гемлик, Гюнер Четин-зам.- кмет на Чорлу, Ергин Йенер-зам.-кмет на Нюлюфер. Сред официалните лица бяха Изет Шабан-областен председател на ДПС Кърджали, Байрям Байрям-областен председател на Младежко ДПС, почетните граждани Фуат Гювен, Хасан Ходжооглу, Хасан Йозтюрк, Петър Стойчев, Федаил Гюлер и продуцентът на филма "Джобният Херкулес – Наим Сюлейманоглу" Мустафа Услу и актьорът, който играе ролята на щангиста – Хаят Ван Ек.

FB IMG 1564121236528

FB IMG 1564121246365

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност