Събития

Мустафа Карадайъ пред вицепрезидента на „Европа Ностра”: Бранд България трябва да включва културното наследство в неговата цялост и пълнота

Трябва да разглеждаме културното наследство в неговата цялост и пълнота. Защото цялото е много по-голямо от механичния сбор от отделните парчета. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на срещата си в парламента с Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра”. Това е най-голямата неправителствената организация за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на Европа.

Бранд България среща1

Пийт Яспърт е в България по покана на медия „Стандарт” и провежданата от нея вече 12 години кампания „Чудесата на България”. Експертът пристигна у нас за международния форум на медията: „Бранд България – докосни Чудесата”, който се провежда в партньорство с Националния борд по туризъм, за да представи европейския опит в изработването на национални брандове. Международният експерт представи и двата културно-исторически хъба на „Европа Ностра” – в Краков и в Атина, където страната ни може да се включи с проекти. Мустафа Карадайъ също участва по-късно в конференцията.

В срещата в парламента участваха още лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС, заместник-председателите на Движението Станислав Анастасов и Халил Летифов, почти всички депутати на ДПС.

ДПС е третата политическа сила в България, първата основана партия у нас след настъпването на демокрацията, представи Движението Карадайъ. ДПС е основана на философията на заедността, олицетволяваща единството на многообразието. Неин автор е д-р Ахмед Доган, който днес е почетен председател на ДПС, обясни лидерът на ДПС. Той подчерта, че партията винаги дава път на младите, за да има приемственост на поколенията и предаване на опита в ДПС .

Бранд България среща8

Представяйки депутатите на ДПС, Мустафа Карадайъ подчерта, че това е единствената парламентарна група, в която са представени много от различните етноси в България.

Опитът на „Европа Ностра” е много важен при изработването на Бранд България, подчерта главният редактор на медия „Стандарт” Славка Бозукова, ръководител на кампанията „Чудесата на България”. Тя подчерта, че Пийт Яспърт е поискал среща с ДПС, защото Движението е партията, която усилено много работи за запазване и развитие на българския културен код.  Тя припомни, че евродепутатът Искра Михайлова, която е и заместник-председател на групата „Обнови Европа“, е автор на инициативата "Българското културно-наследство - част от европейското културно наследство", а кметовете на ДПС са приели за кауза опазването и популяризирането на богатото ни културно наследство, отделяйки най-много средства за разкопки и социализация.

Мултикултурологичността на ДПС е фантастична, тя е особено важна за Бранд България, каза Пийт Яспърт. И обясни, че в успешните национални брандове залагат именно на единството, съставено от богатството на различните етноси.

За да се развива културно-историческият туризъм, едно място трябва да е добро за живеене, добро за правене на бизнес, лесно за посещение и да се развива, за да има бъдеще, каза Яспърт. И обясни, че културно-историческото наследство е идентичност. Загубим ли го, губим всичко.

Европа трябва да знае, че Бранд България е разказ не за разделение, а за обединение и трябва да го направим с изразните средства, с които ще ни разберат, заяви и Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност