Мустафа Карадайъ от Минерални бани: ДПС е лидерът в българската политика

Ние показваме правилния път на България. Така правят лидерите. ДПС е лидерът в българската политика. Това заяви председателят на ДПС и кандидат за президент по време на митинг в Минерални бани, Хасковска област.

Карадайъ обясни, че както преди 32 години ДПС зададе посоката на България - Европейския съюз, и пътя към него - членството в НАТО, така сега отново задава правилната посока на страната. И тя е към модерните демокрации на Америка, Великобритания, Нидерландия, обединена Европа, в които никой никого не пита за родина, етнос и вяра, а избира хората по това какво предлагат и какво правят.

MineralniBani5

Ние носим отговорност да съхраним отвоюваната преди 32 години свобода, да защитим демокрацията, която докарахме в България, да защитим държавността, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

"Днес, ако отчитаме, че има отстъпление от извоюваните свободи и от демокрацията, ако отчитаме, че има криза на държавността, то точно ние сме хората, които трябва да кажем, че на България й е необходим нов етап от развитието на демокрацията. Ние сме хората, които трябва да зададем посоката - към модерните демокрации. И ще го направим всички заедно. Няма да чакаме да се случи от самосебе си и няма да се оплакваме като другите. Другите казват Европа така ни нареди, в Брюксел са началниците. А нашите колеги от ДПС отговарят: На нас Европа нищо не ни нарежда, защото ние сме Европа, ние работим в Брюксел, ние създаваме правилата на целия ЕС. Това е ДПС", подчерта още Карадайъ.

Той изтъква изключително важната роля на президентската институция. Тя първо трябва да бъде обединител на нацията, да е гарант за спазването на Конституцията и законите на страната и да предлага каузи.

MineralniBani4

Ние с г-жа Михайлова ще бъдем генератори на национални обединяващи каузи и цели, каза Мустафа Карадайъ. И посочи три от тях: България да достигне средните европейски стандарти на живот тук и сега, не някога в бъдещето, безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България и създаване на Съвет по енергетика към президентството, който да предложи решения за преодоляване на разрастващата се енергийна криза.

Но ние ще работим и по стратегиите, каза Карадайъ. Европа вече има стратегия до 2050 година, а ние по нито един въпрос нямаме яснота за следващата година, посочи кандидат-президентът. И се ангажира да отвори политическия дебат за изработване на стратегии за енергетика, национална сигурност, отбрана, образование, здравеопазване, земеделие.

Всички тези стратегии трябва да получат политическо съгласие, а именно президентската институция е мястото за постигането на съгласие между различните партии, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Митингът в Минерални бани се състоя при най-строго спазване на всички противоепидемични мерки. В него участваха още кандидатът за вицепрезидент Искра Михайлова, зам.-председателите на партията Халил Летифов и Ахмед Ахмедов, евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Атидже Вели и лидерът на младежкото ДПС Сезгин Мехмед, водач на хасковската партийна листа за парламент.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност