Мустафа Карадайъ: Културно-историческото наследство е основа за икономическо развитие

Културно-историческото ни наследство в неговата цялост и пълнота трябва да бъде основа за икономическо развитие. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Видин, след като разгледа разкопките в античния град Бонония.

Видин22

Има дълбок смисъл в това ДПС да започне кампанията си от Видин – градът на трите крепости Бонония, Баба Вида и османското Кале, допълни той.

Видин23

Миналата година археолозите под ръководството на доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН разкриха  цялото трасе на западната крепостна стена на Бонония, на западната порта, проучиха крепостния зид, достигащ на места височина от 4 до 5 метра. Идеята на кметството във Видин е оставките от античния град да се превърнат в музей на открито.

Видин24

Гърция още през 1933 г. извежда културно-историческото си наследство и свързания с него туризъм като стратегически държавен приоритет, заяви и евродепутатът от ДПС Искра Михайлова.

Трябва да направим такава среда, че да оставим за младите знанието, познанието, ученето, науката да бъде основа за развитие, основа за конкурентен избор в ХХI век, а  не арогантността, наглостта и лъжата, на които сме свидетели в последните няколко години, за съжаление от политици, заяви още Карадайъ. Има политици, които внушават на младия човек, че арогантността може да бъде основа за развитие. Не – квалификацията и моженето ще направят нашите млади хора конкурентни на европейския пазар на труда, категоричен бе лидерът на ДПС.

Във Видин екипът на Централния предизборен лъч посети синагогата, която се реставрира в момента, Осман Пазвантоглу джамия и мавзолея на Антим I – първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, видински митрополит, председател на Учредителното народно събрание и на Първото велико народно събрание.

Арчар

По-късно Мустафа Карадайъ, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и д-р Хасан Адемов посетиха антична Рациария в село Арчар. Преди две години там стартираха най-мащабните археологически разкопки от близо 40 десетилетия. Ръководител е доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ  - БАН.

Арчар2

Античният град се простира на повече от 800 дка. Открити са императорски римски терми, най-големите в България.

Арчар1

Твърди се, че там е била най-голямата обществена баня в римската колония Улпия Рациария и може би най-голямата в цяла България. Ширината на един от основните зидове на термите е 2 метра, което е сравнимо с крепостни стени.

Арчар3

Намерението на община Димово е да кандидатства по проекти за цялостна реставрацията и експозиция на комплекса, за да се развива като  туристически център.

Арчар4

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност