Хасан Азис от Кърджали: Поне 10 милиарда евро щяха да влязат в икономиката ни чрез местната власт, ако работеха Планът за възстановяне и оперативните програми

Политическата криза през последните 2 години направи неадекватна социалната политика. Икономиката не се развива, а единствената структура на държавното управление, която се опита да работи въпреки държавата, е местната власт. Общините имат най-висок процент на доверие от хората, защото са близо до тях и работят за решаване на проблемите им.

Кърджали3

Това заяви заместник-председателят на ДПС и кмет на Кърджали д-р инж. Хасан Азис на предизборна среща в Столицата на толерантността. В нея участваха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, водач на Кърджалийската листа, евродепутатът Атидже Вели и експертът по социална политика д-р Хасан Адемов.

Кърджали5

Отрицателно влияние върху развитието на местната власт в Кърджали през последните години, освен политическата нестабилност, оказаха и затрудненията с европейското финансиране, каза Азис. И обясни защо: "Националните програми, които са свързани с икономиката, не могат да достигнат като подкрепа до малкия и средния бизнес.".

Въпреки това Кърджали е първенец по инвестиция на дете, на ученик в образованието. Само през тази година сме осигурили повече от 11 млн. лева, за да предоставим услуги за над 300-350 деца в детските градини и ясли. И за над 450 ученици, които вече ще имат ново училище. Има и 4 нови детски градини в Кърджали, заяви Хасан Азис.

Кърджали1

Осигурили сме повече от 6 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в уличната инфраструктура. Ние сме една от много малкото общини в страната, която е на път да реши проблема с недостига на водоснабдяването, независимо че броят на населените места в Кърджали е повече от 117, подчерта още кметът на Кърджали.

Той обаче уточни, че тези инвестиции, за съжаление, не са европейски средства, а са благодарение на местни данъци и приходите към общината.

Кърджали2

Хасан Азис заяви, че липсата на държавно и европейско финансиране, както и политическата несигурност са главната причина кметовете да не могат да развиват общините.

Ако Планът за възстановяване и устойчивост беше приет, щяхме да сме реализирали проекти за повече от 3,5 милиарда лева в рамките на последните 2 години. Ако оперативните програми бяха стартирани, най-малко между 2,5-3 милиарда евро можехме да влеем в българската икономика и най-важното - да решим проблеми, които очакват хората, заяви Хасан Азис.

Сумарно - от Плана за възстановяване и устойчивост, и оперативните програми само по линия на местната власт можеше да се влее ресурс в България в рамките между 8-10 милиарда евро, добави кметът.

Кърджали11

Той посочи и причината за липсата на този ресурс - няма функциониращ парламент, няма правителство, няма социални политики.

Азис посочи и конкретните знаци на неработещата държаата през последните години.

Повече от 15-20 години чакаме Околовръстния път на Кърджали да бъде част от приоритетите на държавата. Този път е с местно, регионално, национално и наднационално ниво. Почистването на Водното огледало също е в невъзможност да се случи, защото е държавна собственист, а не е приоритет, както и почистването на река Арда, припомни Азис.

Той изтъкна огромната ролята на ДПС в региона.

Проектите, които промениха Кърджали през последните години - и пазара, и парковете, и пречиствателните станции, и подземната инфраструктура, всичко това е благодарение на факта, ДПС беше в управлението, категоричен е кметът на Кърджали.

Тези избори са важни, а отговорността на ДПС е да покаже още по-добър резултат от миналия вот, за да бъде фактор в управлението на страната.

През годините българската политическа история показва, че когато ДПС е във властта, има стабилност и просперитет. Сигурен съм, че Кърджали като най-голямата организация в семейството на ДПС, ще даде своя най-голям принос за това Движението за права и свободи да бъде част от отговорността за управлението на страната, заяви още Хасан Азис.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност