Защо Карадайъ набира скорост? 1+7 причини

Направи ДПС модерно, предлага каузи и вдъхновява младите

Колкото повече пандемията настъпва, толкова повече кампанията за парламент и президент затихва. Вярно е, че за първи път политическите играчи правят трета обиколка на изборния терен, но никога досега политическа надпревара не е замръзвала по средата. Още повече, когато времето е идеално за агитация.

Независимо, че дори социолозите слязоха от тв екрана и станаха крайно пестеливи в коментарите си, две неща правят впечатление. В разгара на кампанията състезание няма. А единственият, който качва рейтинг, е Мустафа Карадайъ.

Румен Радев търпи негативи заради кризите - икономическа, социална, политическа, пандемична. Но най-вече заради здравния хаос на Стойчо Кацаров и двойното гражданство на Кирил Петков. Проф. Анастас Герджиков топи летящия си старт с липса на послания извън критиките срещу сегашния президент. А острието на десните Лозан Панов – просто отсъства.

На този фон Мустафа Карадайъ прави впечатляваща обиколка, събирайки симпатии от цяла България.

Еуфорията в ДПС и пълната мобилизация на Движението е обяснима. За първи път в историята си ДПС има свой кандидат за президент и вицепрезидент. При това партията не се крие зад инициативен комитет, а излиза на вота с лицето си - председателя Карадайъ и най-успешния български евродепутат - Искра Михайлова. Сигурно е, че депесарите до един ще ги подкрепят. Това се вижда както по пълните площади, така и по топлината, с която електоратът посреща своя лидер.
Днес ДПС има историческия шанс сериозно да разшири периферията си. И причините за това са 7.

1. Гарант на законността

201

На фона на скандала с погазената от Кирил Петков Конституция, Мустафа Карадайъ показа, че за него основният закон е над всичко. Конституцията е не просто правила. Тя е философия за успешно управление. Затова и лидерът на ДПС изгради цялата си концепция за президентската институция върху спазването на основния закон и върховенството на правото у нас. Нещо, което в момента е в дефицит.

Обикаляйки държавата, Карадайъ - политикът, който винаги се позовава на Конституцията, получава като подарък от структурите на ДПС най-различни издания на българските конституции. За да бъде техен пазител.

„Президентът е призван не само да бъде обединител на нацията. Той е гарант за спазването на Конституцията и законите в страната“, заявява във всяко населено място Карадайъ и добавя: „По Конституция президентската институция трябва да е територията, на която партиите със своите различни идеологии и програми да постигат съгласие по националните цели и приоритети“.

2. Защитник на демокрацията

202

Докато останалите партии се карат за зелените сертификати и ваксините, ДПС има ясна позиция по тези въпроси и поставя на дневен ред голямата тема за състоянието на демокрацията у нас.

И върна обществената памет 30 години назад като припомни как Движението се изправи срещу танковете на тоталитарния режим, за да дойде демокрацията.

„Сега отново демокрацията е в криза, държавността е в криза. Но отстъплението на демокрацията се лекува с повече демокрация, кризата на държавността се решава не с реваншизъм, а с повече държавност“, подчертава Карадайъ. И е категоричен, че това е урокът на д-р Ахмед Доган.

„Той сложи в едната ни ръка бюлетината, в другата националния трикольор. Затова наш дълг е да пазим демокрацията в България“, разказва на площадите в страната Мустафа Карадайъ.

Нещо повече – ДПС е единствената партия, изправила се срещу репресиите по време на последните избори, направени от служебния кабинет. В които под благовидния предлог за борба срещу купуване на гласове, хора са били принуждавани да подписват протоколи, че няма да участват в изборите. Отговорът на движението бе категоричен - всички сигнали вече са на бюрото на европейския комисар по правосъдието, с тях ще бъдат запознати европейските министри на правосъдието, а европейска делегация вече е в България, за да следи как протича изборния ден.

3. Европейският кандидат

203

Зачестилите негативни сигнали от Брюксел към България и забавения План за възстановяване, свалиха европейската тема от предизборната кампания на партиите. ДПС единствено говори със самочувствие за ролята и мястото си в Европейския съюз.

"Ние никога не се оправдаваме с фразата "Европа каза", защото ние сме Европа“, подчертават всеки ден Искра Михайлова и Илхан Кючюк.

Двамата, заедно с още дузина експерти на Движението, заемат ключови постове в ЕС. Михайлова бе преизбрана за втори мандат като заместник-председател на групата "Обнови Европа", а в миналия Европарламент бе два пъти избрана за шеф на комисията за регионално развитие.

Президентът на АЛДЕ е Илхан Кючюк, на младите либерали - Антоанета Асенова от ДПС, за цялата общоевропейска земеделска политика отговаря Атидже Алиева-Вели, единствената от българските евродепутати с пълноправен глас в земеделската комисия на ЕП. Мустафа Карадайъ пък си говори на ти със премиерите-либерали, както и с председателя на Европейския съвет.

4. Говори на езика на бизнеса

204

В ситуацията на пълна непредвидимост за бизнеса, единствено ДПС дава хоризонт. Докато останалите партии правят спорадични срещи с работодатели, за Движението тези разговори са ежедневие - на тях се обсъждат работещи решения по предложената от ДПС Програма за ускорено икономическо развитие.

В София текат срещи с индустриалците от АИКБ, с браншовите организации от хранително-вкусовата промишленост и строителната камара, а Мустафа Карадайъ провежда разговори из страната както със структуроопределящи предприятия като "Алкомет", "Клас Олио" и "Арсенал", така и със земеделски производители, със строителни предприемачи и с представители на малкия и среден бизнес.

Нещо повече - Движението обеща на местния бизнес, че веднага след изборите започва серия от срещи в страната, за да компенсира отсъствието на държавата и липсата на информация. То ще разяснява на компаниите възможностите, които им дават европейските и национални програми, особено за малкия и средния бизнес. По тях те могат да кандидатстват с проекти за развитие на технологиите и за обучение на кадрите.

"Ние сме убедени, че малкият и средният бизнес са тези, които могат да извадят България от блатото, в което сме затънали", каза Искра Михайлова.

„В помощ на бизнеса ДПС настоява за образователна реформа, с която парите да не следват ученика и студента, а качеството и заявките на бизнеса“, категоричен е Карадайъ.

5. Подкрепа за младите и за жените

205

Синергията между мъдростта на опита и енергията на младостта е една от емблемите на ДПС. А приемствеността - водещ принцип. Не случайно първият председател на Младежкото ДПС днес е кандидат за президент на България. И вдъхновител на младите депесари. Затова и на 23-ия рожден на Младежкото ДПС, който бе отбелязан с конференция за бъдещето на Европа в Пловдив, младите хора заявиха, че именно ДПС е партията, която им дава шанс за развитие както в страната, така и в Европа.

„Мнозина от листите ни за 47-ия парламент са членове на Младежката организация“, изтъкна Мустафа Карадайъ. И заяви, че всички в ДПС се гордеят с младежите, но им напомни, че участието им политиката е преди всичко отговорност.

Днес младежката организация на ДПС е най-голямата не само в България, но и в Европа. Пълнолетна по американските стандарти.
Ковачница на кадри. И доказателството за това са новото поколение политици в Движението - хора с високо образование и отлична експертиза като Халил Летифов, Станислав Анастасов, Илхан Кючюк, Атидже Вели, Антоанета Асенова, Сезгин Мехмед, Севим Али.

Но освен на младите, ДПС дава път и на жените. ДПС говори за равностойното заплащане, което Вели отстоява в Европа.

6. Звучи модерно

206

Вярвал ли е някой от политическите анализатори през последните години, че докато стари и нови партии събират гласове с анти ДПС риторика, наричайки партията статукво, Движението ще е на мода в обществото. Мустафа Карадайъ го направи, а ДПС звучи все по-модерно и европейски.

„Днес не е модерно да се мразим, модерно е да се обединяваме“, повтаря на срещите си в страната Карадайъ.

Нещо повече - той и Искра Михайлова заявиха, че е дошъл нов етап от развитието на демокрацията. Етап, в който кандидатите за постове ще се избират не по това какво име носят, каква религия изповядват и кой е етносът им, а по това какво умеят, какви знания имат, какви са ценностите им. Това е модерната демокрация на Америка, родена от мечтата на Мартин Лутър Кинг през 1963 г., това е демокрацията на модерна Европа която днес избира човек от пакистански произход за кмет на Лондон.

„Различни сме. Но сме заедно“, е основното послание кандидат-президентска двойка.

7. Позитивен, с поглед към бъдещето

207

Когато Мустафа Карадайъ получи онзи въпрос от президента Радев, всички в политическия амбианс притихнаха в очакване на отмъщението. Но Мустафа Карадайъ ги изненада. Не заложи на него. Реваншизмът ражда същия модел, но с много по-лош знак, заяви той. И избра позитивния подход. Каза не на омразата, издигна като основно свое послание единството на нацията и го облече в национални обединителни каузи.

„Това, което ни обединява е бъдещето на България“, казва Карадайъ. Затова и основната му кауза е достигането на средните европейски доходи тук и сега, не някога, „защото България не е абонирана за последните места на всички класации в ЕС“.

Той и Искра Михайлова се ангажираха със Съвет по енергетика към Президентството, който да излезе със стратегия за справяне с разрастващата се енергийна криза. Готови са да започнат болезнения разговор за демографската катастрофа. Предложиха безплатна и достъпна детска градина за всяко дете. Обещаха българският трабагреник да се вее от всяка обществена сграда. А българското културно-историческо наследство да стане част от европейското и световното. И то да осигурява поминък, развивайки културно-историческия туризъм.

Не на последно място развиха стратегията на д-р Ахмед Доган за ключовата роля на България на Балканите.

Седмица преди края на кампанията, Мустафа Карадайъ вдигна летвата пред останалите кандидати. И ясно показа – влиза в битката за всеки глас. Развръзката предстои.

("Стандарт", 05 ноември 2021 г.)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност