Позиции

Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по повод 15 септември

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

В българския календар 15-ти септември, без да е официализиран като празник, носи смисъла и атмосферата на празничния ден. Ден първи е за първокласниците, но сякаш повече за техните загрижени родители! За другите ученици и добрите им учители 15-ти септември е начало на новото учебно време, в което животът се развива ускорено и изисква нови знания. Образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества то е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижение. В България обаче ние си имаме традиции, пазим ги ревностно, борим се с новите технологии, не искаме нови отговорности, често сме против новите идеи и методи и новия начин на преподаване. През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование. Но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, в която всички заедно да се учат, да създават и развиват ново знание, задълбочавайки своите умения и оформяйки своя мироглед. Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето! Успява ли в тази мисия българското училище? Макар и да сме критични, не би следвало да сме песимисти, но ако сме отговорни, ще положим усилия за необходимите реформи и с ново отношение към системата ще осигурим необходимото качество! За Движението за права и свободи това е изключително важно и е задължителен компонент в цялостната ни политика.

Уважаеми колеги, говорейки за знаещите хора в утрешния ден, ще припомня на всички, че една разразила се дискусия за съдържанието в учебниците по история и цивилизации за 10 клас, доказа ниското ниво на историческа мисъл в България! Този скандал много явно показа, че българската историография е длъжница на обществото ни. Пред нас се разкри как идеологията побеждава науката и как истината може да се замъгли и манипулира. И след направените корекции в учебниците, в ДПС сме категорични, че съдът на историята още не се е произнесъл и цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт не са написани в пълнота. Нашите деца още не знаят за нечовешките издевателства по време на така, цинично, наречения ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС с неговата характеристика и хронология, за първите в социалистическа България многохилядни протести на българските турци през месец май 1989 година, за етническото прочистване, наречено ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ. Но ако българските историци нямат съвест и отговорност пред поколенията, то ние ще пазим жива паметта във времето, а това престъпление против човечеството е незаличима част от най-новата българска история. Факт е обаче, че учениците от 10-ите класове ще имат допир до истинската история след разделния 9-ти ден на месец септември 1944 година и това ще е ново знание, както за учениците, така и за техните родители.

Уважаеми народни представители,

Днес с колегите акцентираме върху ролята на българското училище и в тази връзка е важно да отбележим, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част заемат образованието и иновациите. Към първия учебен ден това е новина и ние искрено се надяваме това да е и ново европейско начало за българското образование. Споделяме очакванията, че  това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера. Недопустимо е да изоставаме, непростимо е да не се възползваме от постиженията на съвременната наука.

И накрая от името на Движението за права и свободи преди първия учебен ден се обръщам към всички родители да инвестират в образованието на децата си - това носи радост, гордост и удовлетворение! Обръщаме си към всички ученици да търсят нови знания не само в учебниците, но бидейки любознателни да откриват нови хоризонти в отворения и свободен технологичен свят. А добрите учители да продължават да създават добри учители, добри лекари, добри строители на днешна и утрешна България!

Успешна да е новата учебна година, ползотворна да е! Честит празник, колеги!

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност