Народно събрание

В отговор на въпрос от ДПС: Регионалният министър прави работна среща за път между Кърджали и Смолян

Работна среща с представители на Агенция „Пътна инфраструктура” и народните представители на ДПС от област Кърджали ще направи регионалният министър Андрей Цеков. На нея ще бъдат обсъдени въпросите с промяна на статута на два участъка от пътя между Кърджали - Смолян - (Трън - Средногорци) - Стояново - Ардино - Бойно – Кърджали. Статутът им трябва да бъде променен от третокласни във второкласни. Това съобщи министър Цеков в отговор на въпрос от депутатите та ДПС Павлин Кръстев, Байрам Байрам, Адлен Шевкед и, Елван Гюркаш

Тези участъци от републиканската пътна мрежа към настоящия момент са част от третокласната пътна мрежа на страната, но съгласно наредба №РД-02-20-02 от 28 август 2018 година свързват два областни центрове. По тази причина считаме, че следва да бъде извършена корекция и пътят да стане част от второкласната пътна мрежа на Република България, обясни Павлин Кръстев. Той попита кога гореспоменатият път ще бъде включен във второкласната пътна мрежа на страната, съгласно наредба №РД-02-20-02 от 28 август 2018 година.

Разчитаме на съдействие от повереното ви за управление министерство да изпълним настоятелната молба на жителите и кметовете на двете засегнати области, като приведем пътя в състояние, отговарящо на изискванията от съответната наредба, каза Кръстев.

За първи път се запознавам с този казус и в интерес на истината Агенция „Пътна инфраструктура” до този момент не е предвиждала промяната на класа на въпросния път, отговори министър Цеков. И заяви: „За мен по-скоро вашият въпрос е повод да ви поканя на една среща и дискусия, на която да обсъдим фактите и да стигнем до заключенията дали е целесъобразно, на първо място, промяната на класа на пътя, и след това да видим доколко една такава промяна отговаря на нормативните изисквания.”.

Въпросният път не свързва пътища от първокласната пътна мрежа, което е едно от основните изисквания за пътищата от втори клас. Не осъществява връзка с гранично контролно-пропускателен пункт, което друго от останалите основания. Той провежда трафика между две области и в този смисъл е с местно значение, обясни Андрей Цеков. Същевременно данните за интензивността на движението от автоматичните преброителни пунктове към Института по пътища и мостове към АПИ показват, че среднодневно-нощната интензивност не е особено голяма. 2020 г. – 1597, 2019 г. – 1672, 2018 г. – 1662, съобщи министърът.

За да бъде извършена промяна на класа на пътя, е необходимо да се направи доста съществена инвестиционна интервенция, тъй като съгласно цитираната от вас наредба РД-02-20-02 от 28 август 2018 година и изискванията за втори клас път с габарит 9 или 10 метра и половина, настоящите характеристики на път III-865 не отговарят категорично на тези нормативни изисквания. Платното за движение в отделни участъци е от 2 до 2,8 метра. Респективно в други участъци – до 3,25 метра, банкетите са също с недостатъчна ширина. В този смисъл, за да бъдат изпълнени техническите изисквания за второкласен път, е нужна доста мащабна реконструкция, уширяване на пътя, за да се достигне изискуемия габарит, каза още Андрей Цеков.

Той посочи, че трябва да се изготви нов подробен устройствен парцеларен план, респективно отчуждителни процедури и екологични процедури.

Ние с удоволствие ще приемем вашата покана за среща, в най-кратко време ще бъдем заедно да видим какво може да се направи по този казус, коментира Павлин Кръстев. И подчерта, че според кметовете от двете области на места този път е прекалено тесен. Да не говорим, че от три години вече очакваме рехабилитация на един участък от 8,5 км, който е от село Кьосево до Кобиляне – точно 8,5 км е, каза депутатът от ДПС.

Хората се опасяват, че с всяко едно обещание, което се прави от всеки един министър, който идва на този пост, на който сте вие, просто процедурите не се случват, посочи Кръстев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност