Народно събрание

В отговор на въпрос от Мустафа Карадайъ министър Генчовска разкри: Петков е водел политика за Северна Македония, различна от българската позиция

Има ли доказателства дали твърденията в публичното пространство, които четем и слушаме последно време, понякога и от наши партньори, че министър-председателят поемал ангажимент, различен от споразумението между Република България и Република Северна Македония, решението на Народното събрание на Р България и становището на Консултативния съвет за национална сигурност по темата Северна Македония? Този въпрос зададе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на външния министър в оставка Теодора Генчовска по време на изслушването й в парламента. То се състоя по предложение на ИТН и имаше за цел да осветли дали премиерът Кирил Петков води различна външна политика относно ветото на България върху старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

И евентуално пък обратното: Има ли доказателства, които категорично опровергават тези твърдения в публичното пространство, продължи въпроса си Карадайъ.

Ще Ви помоля, да ни отговорите с да или не. И ако евентуално има публични документи или такива с гриф, да ни ги представите, уточни лидерът на ДПС.

За да спазя закона за квалифицираната информация, ще се опитам да преразкажа последователност от действия без да го нарушавам. В последствие ще ви дам отговор на конкретните въпроси, каза Генчовска.

На 24 май с имейл съветникът по външна политика на премиера предлага текст (всички имейли са във външно министерство), който предвижда правата на българите, включването им в Конституцията, изпълнението на договора от 2017 г. да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство(само изявление) и на президента на Европейския съюз, които неясно вменяват на Европейската комисия ангажимент да се следи състоянието „на българското малцинство“, разкри дипломат № 1. И уточни, че това е в имейл на съветник по външна политика.

Реферирам вече към секретен документ без да показвам - на 31 март по време на среща с Комисаря по разширяването точно тази позиция беше представена от него, като вече договорена по инициатива на българска страна, каза външният министър. И допълни: "Това естествено беше отразено в съкратена паметна бележка от срещата, която е в деловодството на Народното събрание.".

Има паметни бележки, които са открити и които преди време бяха изтекли в публичното пространство от моя среща с Комисаря по разширяването. Паметната бележка е в мен мога да ви я предоставя, ако представлява интерес.
Това което искам да ви кажа, че от стъпването ми на тази позиция, благодарение на екипа на външно министерство само и единствено отстояваме националната позиция, съгласно рамковата позиция, съгласно декларацията на Народното събрание и становищата, и предложенията на Консултативния съвет за национална сигурност от 10 януари, увери Теодора Генчовска.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност