Народно събрание

Джейхан Ибрямов към Кирил Петков: Общините изнемогват с тока. Кога и как кабинетът ще им помогне?

Как и кога Министерски съвет смята да подпомогне българските общини, за да не изпитват затруднения при плащането на ток? Този въпрос зададе народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов на премиера Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента.

Г-н премиер, изборите минаха, чухме много обещания. Когато станахте вие министър, нямаше инфлация, нямаше кризи с тока, с електроносителите, нямаше криза с газа. Но имаше криза с коронавируса. В момента сте премиер, а кризите са задълбочени. На ден има заразени над 11 хил., бедстват общините, инфлацията е в невиждани размери, цената на стоките от първа необходимост е много висока, припомни Ибрямов.

Наскоро Сдружението на общините поиска среща и Ви уведоми, че голяма част от българските общини не могат да плащат, че имат затруднения със сметките за ток, каза народният представител от ДПС. И подчерта, че това води до различни ограничения в тези общини - затруднения за социални домове, ясли, детски градини, режим на тока.

Но това довежда и до повишаване на битовата престъпност, изтъкна Джейхан Ибрямов.

Преди два дена чухме от вас, че ще обвържете помощта, която искат общините, с това, което трябва да направи АДФИ – да провери наистина как се харчат публичните ресурси в тези общини. Затова моят въпрос е как и кога Министерски съвет смята да подпомогне българските общини, за да не изпитват затруднения при плащането на ток, попита Ибрямов.

Българските общини вече получават помощи, като част от помощите са за небитовите потребители. Тук става дума за допълнителни помощи, отговори Петков. И продължи: "Ние направихме оперативно заседание на МС и решихме, че ще направим работна група, която да изисква какви средства им трябват. Но когато видяхме примери като Столична община, където една лампа струва от едната страна на улицата 5755 лв., а от другата - 1587 лв., и едновременно с това получихме желания за още финансова помощ, ние се стреснахме.".

Дали част от тези общини имат нужда от допълнителни пари, защото харчат четири пъти повече, отколкото трябва за част от своите инвестиционни разходи, или наистина са затруднени с невъзможност да плащат тези допълнителни сметки? Ето защо ние обвързахме възможността да говорим с всяка една община, която има нужда да дойде при нас, ще ги изслушаме, ще сме готови да им помогнем, каза Петков.

Не получих отговор на зададения от мен въпрос. Но разбирам по Фейсбук публикации и по изявления на общински съветник в Столична община вие констатирате, че има нарушения в Столична община. Това констатация на дадена институция, която визирате ли е или Фейсбук публикация? Защото и за вас, и за мен, и за всеки един от нас във Фейсбук има много публикации и констатации, репликира Джейхан Ибрямов премиера. И подчерта: "Моят въпрос беше точен и ясен – кога МС и как смята да предложи ефективни мерки за подпомагане на българските общини. Защото вече Министерство на финансите с министър Асен Василев е разпоредило проверка на АДФИ към съответните общини, които са поискали такава помощ. Тоест тази проверка ще продължи минимум един месец, след един месец ще се направи още един месец анализ дали трябва да има помощ - и то лятото дойде, може и да има избори. Така че, уважаеми г-н премиер, моля да отговорите – кога и как МС ще предприеме ефективни мерки за подпомагане на българските общини по време на тази криза с тока?"

Вече има помощи от 250 лв. на мегават/час като помощи за подпомагане със справянето на високите цени на тока. Едновременно с това, на въпроса – не е на база Фейсбук. В момента има разследване на МВР за тези цени. Не виждам защо общините трябва да се притесняват. Ние казахме – нека дойдат със своите искания и едновременно ние изискваме проверка дали публичните средства се изразходват по най-прозрачния начин. Учудващо за нас обаче още нямаме общини, които в момента да са дошли с директни искания, каза Кирил Петков.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност