Народно събрание

Доц. д-р Джевдет Чакъров: Редно е да има размер, в който държавата ще поема здравните услуги на бежанците

В какъв размер държавата ще покрива здравните услуги на бежанците и откъде ще дойдат парите за това. Тези въпроси постави доц. д-р Джевдет Чакъров, зам.-председател на Здравната комисия в НС по време на дебатите в пленарна зала за поправките в Закона за здравното осигуряване. С тях бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги. Те ще се покриват с публични средства.

"Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде", попита депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия в НС и член на здравната. По думите му с постановление на Министерски съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Д-р Адемов призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. лв. в закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разходи.

Д-р Адемов, вие основно поставихте въпроса за източника на финансиране с оглед на осигурителните вноски, които трябва да бъдат внесени в този случай. Ясно е, че всички искаме да подпомогнем този процес да се случи. Беше редно, нормална практика е в законодателството да има една ясна финансова обосновка и да бъдат посочени, каза доц. д-р Джевдет Чакъров. И допълни: "Но за съжаление това не е сторено и наистина трябва да има отговор, за да бъдем коректни към всички, които на солидарен принцип са в осигурителния процес.".

Не е ли е редно все пак да има и някакъв размер, на услугите, които покрива държавата, както е за всички останали, попита Чакъров. Това което се отнася за бизнеса, за лицата които се самоосигуряват. Трябва да има коректност, трябва да има равнопоставеност, категоричен бе народният представител от ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност