Народно събрание

ДПС със сигнал до ЕК и Европарламента за безобразията и милиционерския тормоз на изборите. Бехчет Емурлов прави гражданска петиция

Сигнал до Европейската комисия и до Европейския парламент за безобразията и милиционерския тормоз на изборите изпраща ДПС. В същото време младежкият лидер на Движението в Айтос Бехчет Емурлов регистрира в ЕС гражданска петиция, към която всеки, който е бил притискан, тормозен и репресиран в предизборните кампании миналата година, може да се присъедини. Това съобщиха на брифинг в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, съпрезидентът на АЛДЕ Илхан Кючюк и Бехчет Емурлов.  

Изпращаме обобщена информация до Европейската комисия и до Европарламента за безобразията, извършени по време на предизборната кампания, както и в дните на изборите на 11 юли и 14 ноември, каза Карадайъ.

В Европейския парламент информацията е адресирана до г-жа Роберта Мецола, председател на ЕП, до Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, до г-н Адреан Васкес Лазар, председател на Комисията по правни въпроси, до Долорес Монсерат, председател на Комисията по петиции, до г-жа Мария Арена, председател на Комисията по правата на човека и до г-жа Софи инт Велд, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В Европейската комисия сигналът е изпратен до г-жа Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК, до г-жа Вера Юрова, зам.-председател на ЕК с ресор ценности и прозрачност, до г-жа Дубравка Шуица, заместник-председател на ЕК с ресор демокрация и демография, до г-н Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК с ресор утвърждаване на европейския начин на живот, до г-н Дидие Рейндерс, европейски комисар с ресор правосъдие, до г-жа Хелена Дали, европейски комисар с ресор равнопоставеност и до г-жа Илва Йохансон, европейски комисар с ресор вътрешни работи.

В информацията става въпрос за нарушаване на правото на Европейския съюз. Обобщили сме сигналите за многобройни нарушения на правата на българските граждани, получени в централата на ДПС, заяви още Карадайъ.

Нарушени са права на български граждани, гарантирани от Хартата на Европейския съюз. А именно: правото на човешко достойнство, правото на неприкосновеност на личността, забраната за изтезания, нечовешки и унизителни отношения или наказания,  правото на свобода и сигурност, зачитането на личния и семейния живот, свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на изразяване и информация, свободата на съобщения, на сдружаване, правото на собственост, интеграцията на хората с увреждания, правото за достъп до документи и др., изброи лидерът на ДПС.

На парламентарните избори ние получихме множество сигнали от български граждани, наши симпатизанти и членове, които са били подложени на натиск и тормоз от милицията. Защото българската полиция никога не би си позволила да извършва каквито и да са незаконни действия, каза още Мустафа Карадайъ. И допълни: „Ние подкрепяме всички законни действия на полицията и на органите на реда. Но, когато има незаконна милиционерщина, ние ще се борим за гарантирането на демокрацията, за запазването на държавността и на държавата. Ние сме дали свидни жертви и чувстваме като свой дълг за защитаваме правовата държава.”.

Натискът и тормозът се изразяват преди всичко в извършването на масови, принудителни проверки на лицата и тяхното имущество. Основание за тези проверки липсват или не са достатъчни по смисъла на закона, каза още Карадайъ. Той обясни, че в множество от сигналите се съдържат данни за обида, телесна повреда, употреба на насилие заради политически убеждения, попречване чрез насилие и заплашване на избирателните права на гражданите, нарушаване тайната на гласуване, попречване чрез насилие и заплашване на упражняването на основни конституционни права.

Миналата година бях кандидат за народен представител от ДПС. По неясни причини бях привикан три пъти в районно управление Айтос, затова че раздавам агитационни материали. Нима това е нещо незаконно, нима аз съм извършил нещо, което нарушава законите? Мисля, че отговорът е не, заяви Бехчет Емурлов. Той е младежки председател на ДПС в Айтос, зам.-председател на местния парламент в Айтос, миналата година е бил кандидат за народен представител от ДПС и съгласно Изборния имунитет се е ползвал с имунитет, но въпреки това е бил един от репресираните.

Това повлия пряко в изборите в нашата община. Имаше членове на екипа ми, които се отказаха да работим заедно в предизборната кампания, каза Емурлов. Надявам се всеки, който е бил притискан, тормозен и репресиран да подкрепи нашата петиция, която в момента подготвяме и регистрираме в ЕС, каза Емурлов.

Всички наши действия са продължение на институционалните ни взаимоотношения с европейските институции. Изпращаме обобщената информация след получената информация от българските власти след зададените въпроси от Мустафа Карадайъ и народни представители от ДПС въпроси, каза Илхан Кючюк.

Гражданската инициатива е уникална по своята същност за всеки един гражданин да заяви своите притеснения и в същото време да постави важни проблеми, какъвто е този, допълни съпрезидентът на АЛДЕ.

Хартата на ЕС защитава човешкото достойнство. Тя дава широки права и ние имаме ангажимента да спазваме човешките права и свободи, допълни Кючюк.

С тревога чета някои журналистически интерпретации, които се опитват да внушат, че ДПС много дребнаво се занимава с този въпрос. Когато говорим за човешки права и свободи не може да става въпрос за дребнавост, особено за партия, която има биография на защитник на човешките права и свободи, която носи в кода си правата и свободите, категоричен бе Илхан Кючюк.

Има механизъм, който наблюдава върховенството на правото в ЕС. Той е основан на 4 компонента, но ние искаме той да бъде разширен. Към него да бъде включен и смисълът на член 2 от договора за ЕС – Европейската комисия да наблюдава правата на човека, в частност правата на малцинствата, заяви Илхан Кючюк. Той призова всички свои колеги, членове на Европарламента,  независимо кои политически сили представляват да подкрепят петицията. Може би това ще бъде поредният лакмус кой къде се разполага в политическото пространство, кой е демократ само когато трябва да използва думата и кой е истински такъв, подчерта Кючюк.

Ние, ДПС, категорично сме подкрепяли, подкрепяме и ще подкрепяме законните действия и на полицията и на всички правоохранителни органи в борбата срещу престъпността и срещу купения вот, подчерта още веднъж Мустафа Карадайъ. Но допълни, че ДПС категорично ще се противопоставя на всякакви беззакония в страната и няма да допусне зад паравана борба срещу купен вот да се извършват репресии и тормоз над български граждани. Това означава отстъпление от демокрацията в страната и нарушаване на държавността, обобщи Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност