Народно събрание

Елхан Кълков към Гроздан Караджов: Пътят от Добринище до Сатовча е жизнено важен за туризма

Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира ли да извърши необходимите действия по ремонт и рехабилитация на третокласния републикански път III-1905 Добринище, Гоце Делчев, Господинци, Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, III-197 Гоце Делчев, Сатовча. Този въпрос зададе народният представител от ДПС Елхан Кълков на регионалния министър Гроздан Караджов по време на парламентарния контрол.

Пътят обслужва населението на община Гърмен, както и голяма част от жителите на общините Хаджидимово и Сатовча. Трасето е в много лошо експлоатационно състояние, с много мрежовидни пукнатини, деформации, огромни дупки и пропаднали участъци от пътното платно, подчерта Кълков.

В началото на 2021 година след многократни протести от жителите на тези общини предходните управляващи от ГЕРБ, може би предизборно, обявиха, че имат одобрен технически проект и започват рехабилитацията на пътя. Това натовари допълнително бюджета и на община Гърмен, наложи се спешна подмяна на ВиК комуникациите в село Огняново, където преминава въпросното трасе, в последствие и асфалтиране на компрометираното пътно платно, каза още народният представител от ДПС.

Ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за периода 2022-2025 година все още не е утвърдена. Тя е в процес на дискусия и включително изчаква приемането на държавния бюджет, откъдето тя се финансира. В момента тя се разработва, като целта й е качествено подобряване на състоянието на пътната мрежа в страната. До края на тази седмица гражданите дават своите предложения за включване на пътища в списъка, като изпращат предложения и сигнали, отговори министър Гроздан Караджов.

В проекта на програмата за ремонти на републиканска пътна мрежа за 2022 година, път III-1905 Добринище, Гоце Делчев, Господинци, Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, Гоце Делчев, Сатовча към момента не е предвиден. През 2021 година чрез Програма текущ ремонт и поддържане и в съответствие член 8 и член 9 от Наредба № РД-022019 от 12 ноември 2012 година за поддържане и текущ ремонт на пътищата за участъка от километър нула до километър 13 на третокласния път е възложен и разработен технологичен проект за ремонт по договор от 14 юни 2019 година с изпълнител ДЗЗД „Пътно поддържане“ област Благоевград 2018-та, съобщи министърът.

Проектът е в процедура по съгласуване в Института по пътищата и мостовете, която все още не е приключила. Ремонтът ще подбори състоянието на настилката. Отсечката засега не е включена в програмата за основен ремонт, тъй като няма наличен технически проект, съответно няма и как да се получи разрешение за строеж. А такъв е трябвало да бъде подготвен през предходните години, за да можем сега да имаме тази възможност и да обявим процедура по Закона за обществените поръчки за строително-монтажните работи и строителен надзор, каза още Гроздан Караджов.

Разглеждаме сериозно възможностите за включване на републикански път III-1905 в тази четиригодишна програма за основен ремонт, в зависимост от датата, на която ще излязат проектните документи, допълни той.

Всъщност вие дадохте основния отговор на въпроса, че за въпросния път няма одобрени технически проекти и сега се готвят, което е доста притеснително за жителите на тези общини. Но, тъй като сега тече процедурата, както вие отбелязахте за предстоящи ремонти на пътищата в Република България, аз най-искрено се надявам, че в един от най-посещаваните целогодишни курорти в България Огняновските минерални бани, а от там и за селата Лещен и Ковачевица, ще намерите и ще дадете всички усилия да бъде включена рехабилитацията на този така жизнено необходим път и за туризма, и за жителите на тези общини, обобщи народният представител Елхан Кълков.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност