Народно събрание

Министър Хинков в отговор на Хатидже Георгиева: Здравното министерство се опитва да стабилизира Специализираната болница за рехабилитация в Котел

Въпрос за преустановяването на дейността на "Специализираната болница за рехабилитация - Котел" ЕООД зададе зам.-председателят на ПГ на ДПС Хатидже Георгиева на здравния министър Христо Хинков.

Обръщам се към Вас във връзка с официално съобщение от 1 юни 2023 г. на „Специализираната болница за рехабилитация – Котел” за временно преустановяване на приема на пациенти, поради невъзможност за предоставяне на медицинските услуги във връзка с напускане на работници и служители, заяви Георгиева.

В същото време много деца имат нужда от лечение в болницата, а родители от цялата страна – Сливен, Омуртаг, Сунгурларе, Бургас и други, изразяват тревога от перспективата да не могат да доведат децата си, защото няма как да бъдат обслужени техните специфични здравни потребности, допълни зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Лечебното заведение приема пациенти с детска церебрална парализа и аутизъм, има над 70-годишна традиция и през годините е много търсено заради добрите резултати, които постигат болните след престоя и рехабилитацията в него. Родители разказват за случаи, в които детското отделение стои празно, но от болницата отказват прием на пациенти. Така за 2 години болницата трупа финансови загуби и е изправена пред фалит. По данни, изнесени в публичното пространство от управителя на болницата д-р Цветан Влахов, в Министерството на здравеопазването са запознати с проблема, а лечебното заведение е пред фалит, защото няма пациенти и достатъчно приходи.

Същевременно от персонала също алармират за проблеми с изплащането на техните възнаграждения и че са получили непълен размер на своите възнаграждения, което ги принуждава да напуснат работа, съобщи Хатидже Георгиева.

В същото време родители твърдят, че се отказват да бъдат настанени в болницата и се отговаря, че няма такава възможност. Очевидно съществува противоречие между потребностите на пациентите и ръководството на болницата, което образува сериозен социален проблем, категорична бе Георгиева.

Общинските съветници в град Котел категорично се противопоставят на възможността да се стигне до обявяване на несъстоятелност или откриване на процедура за ликвидация на дружеството и имат изрична декларация за това, припомни тя.

През юни служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети „Специализираната болница за рехабилитация – Котел” и заяви, че ще бъде назначен нов управител, който персоналът ще излъчи, както и че ще се открие дейност за продължително лечение и ще има допълнително субсидиране към болницата в отдалечен район, каза още Хатидже Георгиева. И зададе три въпроса: „Съществуват ли планове на Министерството на здравеопазването за подпомагане на здравното заведение? Предприети ли са действия за оказване на подкрепа в тази посока? Планира ли Министерството на здравеопазването обявяване на несъстоятелност или откриване на процедура за ликвидация на дружеството и в какви срокове?”

„Специализираната болница за рехабилитация – Котел” ЕООД е еднолично дружество с ограничена отговорност и предмет на дейност физикално лечение и рехабилитация на всички заболявания, показани за лечение с факторите на физикалната и рехабилитационната медицина, започна отговора си министър Хинков.

Той припомни, че държавните лечебни заведения са търговски дружества по смисъла на търговския закон и параграф 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Закона за лечебните заведения. И като такива се управляват и представляват от ръководните си органи. Дружествата са самостоятелни юридически лица и тяхното управление е поверено на избраните ръководни органи, които в съответствие с чл. 6, ал., 2 от Закона за публичните предприятия са длъжни да действат информирано и добросъвестно с дължимите грижи и внимание и в най-добрия интерес на предприятието и собствениците на капитала.

Видно от представения заверен от независим регистриран одитор годишен финансов отчет за 2022 г., към 31.12.2022 г. „СБР – Котел” ЕООД регистрира отрицателен текущ финансов резултат – загуба от 126 000 лева и просрочени задължения в размер на 159 000 лева. По данни на дружеството към 31 март 2023 г. лечебното заведение регистрира текущ финансов резултат – загуба в размер на 101 000 лева и просрочени задължения в размер на 249 000 лева, от които към персонала са 145 000 лева, данъчни задължения – 67 000 лева, доставчици – 19 000 лева, лихви – 18 000 лева, съобщи Христо Хинков.

В Министерството на здравеопазването бе сигнализирано за влошеното финансово състояние на „СБР – Котел” ЕООД на 16 май 2023 г. от управителя на дружеството, с кратък доклад, в който схематично с няколко изречения са изложени проблемите на дружеството, без да са посочени причини за това състояние – а именно: трайно намаляване на броя на преминалите пациенти в продължение на 5 месеца, нарастване на комунално-битовите разходи, невъзможност за изплащане на възнаграждения на персонала, рязко намаляване на приходи от наеми, по-малък обем платени услуги, напускане на персонала, продължи здравният министър.

В края на месец май 2023 г. д-р Влахов, бивш управител на дружеството, е уведомил Министерството на здравеопазването, че предвид липсата на необходимия брой медицински специалисти лечебното заведение не може да осигури 24-часово изпълнение на лечебната дейност и преустановява приема на пациенти, считано от 1.6.2023 г., каза Хинков.

Следва да се отбележи, че още от края на месец февруари същата година в Министерството на здравеопазването постъпва молба от д-р Цветан Влахов за предсрочно прекратяване на договора за възлагане на управлението на „СБР – Котел” ЕООД, като в нея не се посочват мотиви за искането. В резултат на молбата Министерството на здравеопазването обявява конкурс за избор на нов управител по реда на Закона за публичните предприятия, като в рамките на обявената процедура, въпреки удължаването ѝ, не постъпиха заявления за участие. По тази причина и при условията, определени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, с протокол на едноличния собственик на капитала 16-284 от 5.6.2023 г. бе освободен управителят д-р Цветан Влахов и назначен г-н Евгений Любенов, с назначаването на който трябваше да започне и процесът от мерки, свързани със стабилизиране на дружеството, заяви още министърът.

Това не се получи. Последва и подаване на молба до министъра на здравеопазването от г-н Любенов за неговото предсрочно освобождаване. Същият бе освободен и назначен д-р Григор Костов Малев, хродължи Хирсто Хинков. Той информира депутатите, че по случая Министерството на здравеопазването е сезирало Изпълнителна агенция „Медицински надзор” към МЗ за извършена проверка и изясняване на причините, довели до влошеното състояние на лечебното заведение.

Резултатите от проверката на ИАМН показват, че през 2023 г. са напуснали общо 20 служители на лечебното заведение, от които 12 – поради неизплатени трудови възнаграждения. През месец януари 2023 г. на персонала са изплатени трудовите възнаграждения в размер на 95%, а за месец февруари 2023 г. – в размер на 70%. За месеците март и април на текущата година не са изплащани възнаграждения. През 2022 и 2023 г. управителят не е провеждал конкурси за попълване на свободните щатни длъжности. При извършена проверка от Дирекция „Инспекция на труда” – Сливен, са дадени задължителни предписания за изплащане в пълен размер на трудовите възнаграждения за извършена работа и парични обезщетения на 24 лица, с обща стойност на задълженията от предписанието – 61 253 лева, и срок за изпълнение до 30.06.2023 г., продължи министър Хинков.

Комисията от ИАМН констатира, че сравнителният анализ на преминали болни и проведени леглодни през първото тримесечие на 2022 и 2023 г. не кореспондира с твърденията на управителя за огромния спад на преминали пациенти, в кавички, изложени в докладната записка до министъра на здравеопазването. Въпреки влошеното финансово състояние на лечебното заведение, управителят не е извършил задълбочен анализ и не са набелязани мерки за стабилизирането му. Липсва изготвен и утвърден от управителя план за погасяване на задълженията, в това число просрочените по контрагенти, който да урежда реда и условията за погасяване на тези задължения. При проверката са констатирани нарушения на Наредба №5 от 17 юни 2019 г. за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове, за което ще бъде образувано активно наказателно производство, заяви Христо Хинков.

Уверявам ви, уважаеми госпожи и господа народни представители, че екипът на Министерството на здравеопазването търси законосъобразни възможности за стабилизиране на дружеството и съхраняване на основната медицинска дейност. На свое заседание от 28 юни тази година ръководството на Министерството на здравеопазването взе решение за преобразуване на „СБР – Котел” ЕООД чрез вливане в „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД      , съобщи здравният министър.

Разбирам, че вече са предприети мерки от страна на принципала – Министерството на здравеопазването, и е назначен нов управител на „Специализираната болница за рехабилитация – Котел”. Въпреки това все още на официалния сайт на болницата стои съобщение за преустановен прием на пациенти, коментира Хатидже Георгиева. Бихме искали да ви уверим, че ние ще продължим да следим положението по възстановяването на работата на това лечебно заведение, включително и по отношение назначаването на медицински специалисти и възможността за връщане на бивши такива служители, които бяха принудени да търсят друга работа поради забавяне на техните трудови възнаграждения, допълни тя.

Не са много подобните специализирани болници за рехабилитация в страната. Освен това бих искала да обърна и внимание, че в бъдещите планове за развитие на лечебното заведение е необходимо да се помисли и за разширяване на функционалните възможности, за да се осигури по-добра устойчива перспектива за развитие на болницата, категорична бе Хатидже Георгиева.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност