Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Кирил Петков става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Държи се като цар

Докато бях в Брюксел разбрах, че премиерът е обявил пред медиите, че събирал информация, водил разследване, щял да арестува. Обявява кой е бил престъпник, кой бил корумпиран и разказвал как той се подготвя доказателства, за да арестува различни хора. А в същото време общините бедстват. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента.

Общините бедстват, детски градини, училища, болници не могат да си плащат сметките. Г-н Петков привика областните управители. Уж щяха да решават въпросите с бедствията, но досега, както разбираме, никъде и една стотинка не е преведена. Общините очакват и се молят за съдействие и помощ - и за тока, и за последствията от бедствията, и за сметките, които не могат да плащат. А той - как искаше да го наричаме, г-н премиер, обявява, че ще им праща проверки, възмути се Карадайъ. И продължи: "Нарушителят на Конституцията щял да им праща проверки, а не съдействие и помощ. Те бедствията минаха. Хората с частни средства направиха пътищата проходими, за да няма бедстващи хора. Да могат да им се доставят лекарства, храни и т.н."

Нещо повече - той вече става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Защото по Конституция има разделение на властите. Знае се кой извършва разследване и кой арестува, кой какво прави. В държавата това не са правомощия на премиера, не влизат в компетенциите на премиера. От това, което виждаме, той се държи малко като монарх, като цар - цар Киро, коментира още Мустафа Карадайъ.

Нещата са сериозни. Ето например заканата им за борбата с корупцията и за промени в закона. Нали чухме как ги обявиха? Обявиха ги по следната формула: Реформи трябва да има и там, за да сложим наши хора. Това за тях е реформата. Казаха, че ще се саморазправят с кметовете на общини на опозицията. Разбираме ДПС и ГЕРБ, защото те нямат кметове на общини. Тях през 2019 г., когато бяха местните избори, ги нямаше на политическия терен, заяви лидерът на ДПС.

Какъв е политическият извод? Чрез саморазправа с кметовете на общини, вместо да се помага на хората, да се предизвикат частични избори, да се настанят и в местната власт и от там нататък, да си произведат предсрочните избори, за да може да си елиминират и коалиционните партньори и самостоятелно да дойдат на власт. Тогава наистина ще заприличаме на монархия и наистина ще си имаме цар – цар Киро. Както се говори и в публичното пространство, имат си и дворцови привички. Цар Киро обяви, че ще ходи пеша и НСО му разнася храната из София. Първата дама пък проверява дали плодовете, зеленчуците и салатите му са свежи, възмути се Мустафа Карадайъ.

Всички много отговорно трябва да се отнесем към тези неща. Защото в България има действаща Конституция. България е парламентарна Република. В България има разделение на властите и върховенството на закона не означава да се действа по прищевките и привичките на някой, категоричен бе лидерът на ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност