Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Комисия по конституционни въпроси може да има при внесен проект за промяна на основния закон

Предложение всеки народен представител да мотивира своите идеи за създаване на нови парламентарни комисии направи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по Правилника за организацията и дейността на НС. Повод бе идеята и в 49-ото НС да има постоянна парламентарна Комисия по конституционните въпроси.

В 48-ото Народно събрание имаше една комисия която се казваше Комисия по Конституционни въпроси. Виждам, че в този проект също продължава да я има. Бих искал да помоля всички народни представители да се запознаят със стенограмите и заседанията на тази комисия, за да се поучим от практиката ни и да видим какво да правим в 49-ото Народно събрание, каза Карадайъ.

Защото практиката от 48-ото Народно събрание ни показва, че тази комисия дори не можа да си намери предмет за своите заседания, а провеждаше заседания, продължи лидерът на ДПС. Той посочи, че и в предложения нов правилник е предвидено всяка комисия да заседава минимум по веднъж на месец.

По какви въпроси ще заседава Комисията по конституционните въпроси? Най-малкото, което трябва да направим в днешния ни дебат, е да опредметим тази комисия. Не искам да цитирам колеги народни представители, които бяха част от онази комисия в 48-ото Народно събрание, какви предложения имаха за предмет на дейност, каза Карадайъ.

Моето разбиране е, че тази комисия може да има за предмет на дейност входиран в деловодството на НС законопроект за промени в Конституцията на Р България. И докато няма такъв, не виждам предмет на една такава комисия. Бих предложил тази комисия да отпадне от списъка за постоянните комисии на Народното събрание, а ако се внесе в Народното събрание Законопроект за промени в Конституцията, тогава да образуваме временна Комисия за внесените проекти за промени в Конституцията, предложи Мустафа Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност