Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Още преди година ДПС предложи промени в конституцията за разследване на главния прокурор. Защо не получи подкрепа?

Точно преди една година ние от ДПС дадохме своя принос в опита да се случи така нужната съдебна реформа. Изготвихме законопроект за промяна в Конституцията, който представихме на всяка от парламентарните групи. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите в пленарна зала по промените в Закона за съдебната власт и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Карадайъ съобщи, че ДПС подкрепя законопроекта.

Защо изготвихме проект за промяна в Конституцията? Защото основният дебат, който се води и тогава, а и сега, е не за реформа, а за персонални промени и кадруване в съдебната система, каза лидерът на ДПС.

Ние бяхме предвидили и разписали разследване на главния прокурор, разглеждахме ограничаване на правомощията на главния прокурор във връзка с надзора за законност. Предвиждахме разделение на Висшия съдебен съвет на две – съдийска и прокурорска част, като главният прокурор не участва в Съвета на прокурорите. Това според нас дава независимост на отделните прокурори, припомни Мустафа Карадайъ.

В момента, с предложения законопроект за промени в Закона за съдебната власт, става въпрос за промени и в структурата на прокуратурата - за извеждането на следствието като независим орган от прокуратурата, заяви лидерът на ДПС. И добави, че идея си заслужава и ако е необходимо трябва да се доразвие.

Карадайъ подчерта, че това е възстановяване на ред, който е съществувал преди години. "Той може донякъде да даде възможност да се намери решение за разследване на главния прокурор, различно от нашето предложение, което сме направили в проектозакона за промени в Конституцията", заяви Карадаъ.

Нито Венецианската комисия, нито нашите евроатлантически партньори искат от нас да нарушаваме Конституцията на България. В едно от становищата на Венецианската комисия се казва, че намирането на легален начин за разследване на главния прокурор, ще бъде трудно без промяна на Конституцията. Ние преди една година представихме нашите идеи. Очаквахме в разговори и в диалог с всички парламентарни групи да направим, така че да внесем в Народното събрание проект за промени в Конституцията, за да може легално и легитимно, без нарушаване на основния закон да решим този въпрос. Но и днес някои хора се опитаха да правят определени внушения по адрес на ДПС, и то по отношение на прокуратурата и главния прокурор, коментира Мустафа Карадайъ.

Ние и преди сме критикували и прокуратурата, и главния прокурор персонално, а и продължаваме да ги критикуваме - за чадърите относно Иво Прокопиев и необжалването по техните дела пред по-горни инстанции. Все още не сме получили обяснение, въпреки че го поискахме, дали това е обичайна практика в прокуратурата, каза Карадайъ.

Ние имаме сигнали до прокуратурата във връзка с милиционерщината на изборите миналата година. Бяхме свидетели на нахлуването на милицията по домовете на хората в неравностойно положение. Сигнализирахме прокуратурата и главния прокурор и от тях получихме една статистика, а не разследване дали действията на милицията са закони, защото чухме и от омбудсмана на Република България, че те са незаконни, продължи лидерът на ДПС.

7-8 месеца станаха от приемането на Закона за забрана на т. нар. „златни паспорти”. В него записахме всеки един конкретен случай да бъде разследван и ако има виновни лица, да им бъдат повдигнати обвинения. Но все още от прокуратурата не видяхме нито действие, нито резултат, подчерта още Карадайъ.

Нещо повече господин – Кирил Петков беше министър в нарушение на Конституцията, според Конституционния съд на Република България, но прокуратурата не направи нищо, за да разследва декларирането на неверни данни от г-н Кирил Петков, допълни той.

А апелира: "Призовавам да правим съдебна реформа, а не да разбираме реформата като персонални промени. А когато говорим за персонални промени - да назоваваме нещата с истинските имена. Ние от ДПС сме готови да говорим и по тази тема.".

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност