Народно събрание

Станислав Анастасов: Не батерии, а голяма помощ за енергийно бедните хора в България

Ситуацията, в която се намираме в момента с Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на комплекса „Марица изток” не е розова. От една страна имаме поети ангажименти. Знаем, че за правителството на Кирил Петков и Асен Василев най-важен беше проектът с батериите – един доста лесен на пръв поглед проект, с непознат до момента като размер и корупционен риск. Но това беше важно към онзи момент, заяви зам.-председателят на ДПС и депутат от Движението Станислав Анастасов след изслушване на енергийния министър Росен Христов в парламента. Анастасов изрази отношението на ДПС към изнесените от министъра факти.

Към този момент обаче, благодарение на правителството на Кирил Петков, имаме изключително голямо закъснение с териториалните планове за справедлив преход, които определено щяха да направят ситуацията сега малко по-различна в Маришкия басейн, и не само там, подчерта Анастасов.

Скоро ще разполагаме и със Социалния климатичен фонд на ЕС, в който има над 90 млрд. евро, които са насочени именно към енергийно и транспортно бедните, които, за съжаление, в България са – въпреки че нямаме дефиниция по Евростат, рекордни като размери по различни проучвания, продължи депутатът от ДПС.

За съжаление, рискът още повече български граждани да изпаднат в тази категория, е огромен. От тази гледна точка ви призоваваме, колкото е възможно по-рано да започнем и ние, и вие, да работим по националните социално-климатични планове, насочени именно към тези групи, призова Станислав Анастасов. И когато говорим за REPowerEU, доколкото разбирам имаме някакъв драфт на проектите, важни са детайлите, призивът ни е всички тези проекти да бъдат насочени максимално към гражданите, към енергийно бедните, защото целта на тези инвестиции е не просто да подпомагаме, а колкото е възможно да свием дела на енергийно и транспортно бедните хора, категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

Целта е да могат хората, заедно с европейските пари, да си направят соларки в домовете, които ще им намалят разходите и да имаме една мрежа, която ще позволи токът им да бъде изкупуван, така че това драстично да им намали разходите като домакинства, а не по сегашния модел да изграждаме соларни паркове и ферми, което е най-лесният вариант. Само че там много малка група от обществото прави много голяма печалба. А тези, които са енергийно и транспортно бедни, остават на заден план, каза още Анастасов

Колкото до 40-те процента намаление на емисиите, има и друг начин те да бъдат постигнати, предполагам, че вие го знаете също много добре. Само от енергийна ефективност на сградите можем да намалим с 42% емисиите на парникови газове в България – нещо, което е напълно постижимо, изтъква депутатът от ДПС.

Климат и енергетика вървят заедно. Знаете една тема, за която не сме говорили, а пък всяка година става тема покрай снабдяването с дърва на хората, че има европейски директиви, които скоро ще направят горенето на дърва – говорим в един по-дълъг период от време – невъзможено. И там трябва да търсим вариант за тези хора как от рано да ги подготвим и да подготвим програми, които да им позволят да заменят тези енергийни мощности, които те ползват вкъщи за отопление, с нови и модерни технологии, които, разбира се, няма да им повишат разходите. Това ни е фокусът, това сме чули по време на кампанията, държим да ви го кажем и на вас, подчерта Станислав Анастасов.

Основната ни цел е как да намалим дела на хората, които по някакъв начин страдат, живеят в недостатъчно отоплени домове или много значителна част от разходите им отиват за отопление и за електрическа енергия. Това трябва да е и голямата ни цел като държава, обобщи Станислав Анастасов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност