Народно събрание

Станислав Анастасов с въпрос към Асен Василев за мерките за подобряване на образованието и здравеопазването на ромските общности

 

Ще включите ли в Плана за възстановяване и устойчивост мерки за справяне с проблемите на уязвимите етнически общности, включително ромските общности, в това число мерки за социалното им включване, за подобряване на здравеопазването им и за образованието им? Този въпрос зададе зам.-председателят на ДПС
Станислав Анастасов на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на изслушването му в парламента. Изслушването бе по искане на ДПС, а темата - Плана за възстановяване и устойчивост

Този въпрос е от особена чувствителност за ДПС, каза Анастасов. И обясни, че в част 1 „Общи цели и съгласуваност“, точка трета - „Равнопоставеност на жените и мъжете и равни възможности", на Плана е посочено да се приоритизира и равнопоставеността между различни групи в обществото. На теория това би следвало да обхваща и въпросите, свързани с включването и равенството на ромите, каза Анастасов.

"На практика обаче отново не е така. ЕК поставя въпроса защо въпреки високия риск от бедност и социално изключване на ромите, много по-висок от този на общото население, то не се разглежда изрично в компонент D.2. относно социалното включване. Също така ЕК поставя въпроса и защо въпреки по-лошото здраве в сравнение с общото население, често съчетано с по-ограничен достъп до здравни грижи на членове на групи в неравностойно положение, включително ромите, то не се разглежда в компонент D.3. - за здравеопазването", подчерта народният представител от ДПС.

Нещо повече ЕК напомня на правителството, че въз основа на Рамката на ЕС за равенството на ромите от октомври 2020 г., България заедно с други държави-членки е била поканена да използва пълноценно наличното финансиране от ЕС и национално финансиране за насърчаване на социално-икономическа интеграция на маргинализираните общности, включително ромите, припомни Станислав Анастасов. И заяви, че не на последно място ЕК приканва правителството, предвид актуалността на темата, да очертае в раздела за равенство между половете и равните възможности за всички мерки, предвидени за справяне с проблемите на уязвимите етнически общности, включително ромските общности, независимо от източника на финансиране.

Детската бедност, енергийната бедност, равенство между половете, както и активни политики за десегрегация и недискриминация, също не са адресирани, каза Анастасов.

Мерките, които са включени в Плана са за преодоляване на бедност и социални проблеми при всички етнически групи, а не при конкретни. Това е принципът на равнопоставеност. Независимост от пол и етническа принадлежност, отговори Асен Василев.

Има продължаваща подкрепа на деинституциализацията на грижата за възрастни хора и хората с увреждания, като общата сума заедно с националното съфинансиране е 753 млн. Предвидени са и 24 млн. за лична мобилност и достъпност на хора с трайни увреждания, както и малко под 10 млн. за модернизация на материалната база и въвеждане на информационни технологии в Агенция за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Той съобщи, че има и допълнителни средства за Агенция по заетостта - около 32 мил. Тези средства не са насочени по етнически принцип, те са насочени към всички, които са в неравностойно положение, всички които са в риск от бедност, каза Василев.

При някои етнически групи, този процент е по-голям и съответно ще получат по-голям процент. Но да се правят програми, насочени към конкретни етнически общности, за мен е огромна грешка, това стигматизира тези общности. От друга страна създава разделение в българското общество, а от трета страна залага принцип в подпомагането, които не е свързан с неравностойното положение на съответния човек, а с принадлежността му към конкретна етническа общност, завърши Асен Василев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност